Kuka tarvitsee suurtehoimurointia?

Putket

Salaojaremontti on melko kallis paukku, mutta se kannattaa toteuttaa ajoissa. Sen merkitys kiinteistön kunnolle ja terveydelle on kiistaton. Jos salaojajärjestelmä ei toimi, voi rakennuksen kunto heiketä nopealla tahdilla. Myös rakennuksen asukkaat saattavat sairastua, jos salaojien toiminnassa esiintyy puutteita. 

Salaojien toiminta

Salaojia tarvitaan pitämään rakennusta ympäröivä maaperä kuivana. Toimiva kuivatus suojaa omakotitalon, kesämökin tai esimerkiksi paritalon rakenteet niin kosteusvaurioilta kuin home- ja routavaurioiltakin. Samalla estetään kellarin tulviminen. Salaojat toimivat keräten maassa olevan kosteuden ja ohjaten sen pois perustusten luota. Tarvittaessa salaojat estävät pohjaveden pintaa nousemasta liian lähelle talon alapohjaa.

Salaojia pitkin kaikki ylimääräinen vesi johdetaan perusvesikaivoon. Kaivon sisällä oleva padotusventtiili varmistaa, että vedet eivät tulvatilanteissakaan pääse nousemaan takaisin talon perustuksiin. Sokkelin kuivuus varmistetaan patolevyllä. Salaojaremontin yhteydessä asennetaan usein myös routaeristeet ja vaihdetaan seinän vieressä oleva maa-aines salaojasepeliksi.

Perusvesikaivosta vedet päätyvät sopivaan purkupaikkaan, eli kunnalliseen sadevesiviemäriin tai lähellä sijaitsevaan avo-ojaan. Vedet voidaan myös imeyttää tontin maaperään, mutta vasta useiden metrien päähän rakennuksesta. 

Salaojajärjestelmä tarvitsee tuekseen sadevedenpoistojärjestelmän. Vesikourut eli rännit ovat tavallisin sadevesijärjestelmä, tosin tasakatoilla käytetään kattokaivoja.

Mitä salaojaremontti maksaa?

Salaojaremontti voi maksaa mitä vain muutamista tonneista jopa yli 73 000 euroon. Rakennuksen koko, perustusten laatu, taloa ympäröivä kasvillisuus, talon ikä ja muun muassa maaperän laatu vaikuttavat siihen, mikä on salaojaremontin hinta. Omalla työllä voi vähentää salaojaremontin kustannuksia. Kuten aina, on myös jätteiden lajittelemisella vaikutusta salaojaremontin kokonaishintaan. Esimerkiksi jätemaan kaatopaikkamaksu voi olla jopa 20 euroa kuutio, jos vanhoja routalevyjä ei ole poistettu.

Salaojaremontin keskihinta omakotitalossa on 15 0000–16 000 euroa. Kannattaa kilpailuttaa salaojaurakoitsijat, sillä hintoja vertailemalla voi säästää jopa tuhansia euroja. Työn osuudesta voi hakea kotitalousvähennystä, jos remonttikohteena on omakotitalo tai kesämökki. 

Poissa silmistä, poissa mielestä

Salaojajärjestelmän kuntotarkastus pääsee monilta unohtumaan. Koska salaojajärjestelmä ei ole näkyvissä, unohtuu sen olemassa olo helposti. Kun asunto laitetaan myyntiin, saattaa yllätys olla melkoinen. Myynnin yhteydessä suoritettu kiinteistön kuntotarkastus saattaa paljastaa perustusten kastuneen. Jos seinän tai lattian rajassa on märkää, alkaa orgaaninen aines (kuten puu) homehtua. Remontti on sitä kalliimpi, mitä enemmän rakennuksen sisäpuolta pitää korjata. Jos salaojat uusitaan ajoissa, pysyvät kustannukset paremmin hallinnassa, eikä asukkaiden terveyskään ole vaarassa homeen takia. 

Uusissa rakennuksissa salaojien huolto on varsin helppoa

Uusien eli 2000-luvulla rakennettujen talojen salaojat on helppo tarkastaa ja huoltaa. Jos talon joka kulmalla on tarkastuskaivo, tarkoittaa se yleensä sitä, että salaojat on tehty modernilla ja luotettavalla tekniikalla. Huoltotoimenpiteiksi riittää yleensä kannen avaaminen ja putkien näkymisen tarkastaminen. Tarkastuskaivon sakkapesä kannattaa tyhjentää usein, jotta salaojaputket eivät menisi tukkoon. Samalla sadevesikaivo imaistaan tyhjäksi loka-auton toimesta. Tällaisen huollon hinta on muutaman satasen, eli huomattavasti salaojien uusimista huokeampi. 

Jos talon nurkilta ei löydy tarkastuskaivoja, kyseessä lienevät ”80-luvun järjestelmät”. Vanhaan malliin toteutettuja salaojia ei ole voinut huoltaa millään tavalla, joten tarkastuskaivojen puuttuminen on merkki tilata salaojien kuntotarkastus. Kuntokartoituksen perusteella sinulle saatetaan suositella salaojien korjaamista tai uusimista.

Ikävä kyllä, vielä 80-luvulla oli tavallista jättää salaojat ja sadevesikourut asentamatta. Tällöin on vaarana, että kosteus alkaa rasittaa talon perustuksia. Pyydä tarjous salaojajärjestelmästä, niin vältyt monelta pulmalta. Samalla katon räystäät varustellaan sadevesikouruilla ja alastuloputkilla, jolloin katolta valuva sadevesi saadaan samaan kaivoon kuin salaojistakin tuleva vesi. Salaojajärjestelmän asennuksen yhteydessä asennetaan myös patolevyt, ja vanhat styroksit korvataan nykyaikaisilla routaeristeillä. Kun pakkanen ei pääse perustuksen alle, ehkäistään kivijalkaan ilmestyvät halkeamat.

Mitä salaojaremontin teettäjän tulee tietää?

Jos salaojaremontti on ajankohtainen asia, kannattaa varautua siihen, että piha menee uusiksi. Varsinkin talon lähellä sijaitsevat istutukset tulee siirtää turvaan kaivinkoneilta, mutta piha on silti pitkään ikävän näköinen. Evakkoon ei onneksi tarvitse lähteä. 

Omakotitalon salaojaremontti kestää 2–4 viikkoa. Lisäksi on otettava huomioon byrokratiaan kuluva aika, mikä on usein paljon pidempi. Jos liittymäkaivo on olemassa, voi salaojaremontin aloittaa lähes saman tien, mutta jos liittymäkaivoa ei ole olemassa, kuluu aikaa enemmän. Jos salaojaremontti tilataan loppukesällä, siirtää hidas lupaprosessi töiden aloituksen aikaisintaan loppuvuoteen. 

Jaa tämä postaus

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest