Oletko ostamassa uutta asuntoa? Hanki myös nämä

Huonekalut

Uusi asunto on kiva sisustaa mieleisellään tavalla. Tarvittaessa apuna voi käyttää sisustussuunnittelijaa, feng shui -asiantuntijaa tai vaikkapa ammattijärjestäjää, joka auttaa luopumaan turhasta roinasta ja asettelemaan rakkaat esineet esille kauniisti. Yleensä uuteen asuntoon tulee kuitenkin hankittua edes jotain uutta. Jos muutat pienempään asuntoon, voi olla, ettei massiivinen divaanisohva enää mahdukaan olohuoneeseen, vaan se pitää vaihtaa pienempään. Asunnosta tulee ahtaan oloinen, jos sen täyttää liian isoilla huonekaluilla, joten lipastoja, kirjahyllyä tai ruokailuryhmääkin kannattaa katsoa sillä silmällä. Pienemmät huonekalut lisäävät tilantuntua, ja saavat asunnon vaikuttamaan todellisia neliöitään isommalta. Jos taas muutat isompaan asuntoon, saatat joutua ostamaan uusia huonekaluja ja mattoja välttääksesi liian avaruuden ja kaikumisen. Ehkä muutat omakotitaloon tai rivitaloon, missä on oma piha? Pihan tai terassin kalustaminen vaatii niin ikään uusia hankintoja.

Muista ainakin nämä hankinnat

Ihminen tulee toimeen hyvin pienellä. Minimalismi on ollut jo pitkään yksi lifestyle- ja sisustustrendi. Koriste-esineet, ylimääräiset tekstiilit, moniosaiset astiastot ja vaatteet ovat asioita, joista karsiminen yleensä alkaa. Seuraavaksi karsitaan tietotekniikasta ja kalusteista, eli sohva, sänky ja TV lähtevät seuraavaksi. TV-ohjelmia voi katsoa myös läppäriltä tai kännykästä, ja sohvan sijaan lattiatyynyiltä tai tatamilta käsin. Jonkinlainen makuualusta on hyvä olla, mutta patjan voi levittää suoraan lattialle, ja kääriä kokoon päivän ajaksi. Minimalistin kotona saattaa olla imurin sijaan pelkkä rikkalapio ja harja, ja varsinkin maamme pohjoisosissa ei välttämättä tarvitse edes jääkaappia, vaan ruoan voi säilyttää kuistilla olevassa kaapissa – tai maakellarissa.

Pesukoneet

Valtaosasta suomalaiskodeista kuitenkin löytyvät sekä TV, sohva, sänky, imuri että jääkaappi. Uuteen kotiin muuttaessa kannattaa miettiä, onko kodinkoneita aika uusia, sillä jääkaapin, pyykinpesukoneen, tiskikoneen, jääkaapin ja arkkupakastimen vaihtaminen uudempaan ja energiatehokkaampaan säästää sekä rahaa että luontoa. Jos selkä on alkanut oireilla, voi olla fiksua ottaa yhteyttä patjaliikkeeseen. Hyvällä patjalla nukkuu sikeästi, ja päivä sujuu ilman alaselän kolotuksia. Ihminen viettää noin kolmanneksen elämästään sängyssä, joten ei ole samantekevää, millainen patja sängyssä on. Yksilöllisesti valittu patja takaa parhaat yöunet, ja patja on muutaman vuoden välein uusittava.

Muista myös palovaroitin sekä sammutuspeite tai jauhesammutin! Asunnossa on oltava yksi palovaroitin jokaista alkavaa 60 neliötä kohden, mikä tarkoittaa sitä, että 60,5-neliöisestä asunnosta on löydyttävä kaksi palovaroitinta. Palovaroittimien paristot on testattava kuukausittain – tämän muistaa parhaiten, kun sen tekee aina samana päivänä – ja ne on kerran vuodessa uusittava. Palovaroittimen pariston vaihtopäivä voi olla vaikka 11.2. tai 1.12., jolloin se on helpompi muistaa. Jos uudessa asunnossa on tulisija, hanki tuhkalapio ja metallinen tuhkasanko – palotarkastaja tulee varmasti penäämään näitä, ja ne helpottavat tulisijan käyttämistä. 

Pihan ja terassin voi kalustaa mieleisekseen

Sisustaminen on monelle rakas harrastus. Sisustusharrastajalla on iso valikoima verhoja ja muita tekstiilejä sekä koriste-esineitä, joita vaihdellaan sesongeittain. Keväällä ikkunoihin vaihdetaan kevyet valoverhot ja lattioiden paksut nukkamatot korvataan räsymatoilla. Jouluksi kaikki tekstiilit päivitetään punasävyisiin, ja lukemattomat valosarjat ja kynttilälyhdyt ilmestyvät kodin somisteiksi. Sisustamista ei kuitenkaan tarvitse rajoittaa sisätiloihin, jos asuntoon kuuluu oma piha ja terassi. 

Veloxian Bliss slide ulkoporeallas
Kuva lähde: Veloxia.fi

Suomalaiset rakastavat grillaamista, ja useimmilla pihoilla onkin grilli tai useampi. Grillin seurana voi olla kokonainen kesäkeittiö pesualtaineen ja työtasoineen, sekä tietenkin ruokailuryhmä. Aurinko voi ottaa niin aurinkotuoleissa, riippumatossa kuin vaikkapa takavuosien suosikissa, eli aurinkosängyssä. Aurinkosänky muistuttaa hieman jättikokoista vauvanvaunun koppaa. Mitä muuta pihalle tai terassille voi hankkia? No tietenkin ulkoporealtaan! Veloxian ulkoporealtaat ovat energiatehokkaita ja monipuolisia, joten niistä on paljon iloa vähillä kustannuksilla. Kaikki eivät pidä saunomisesta, ja kylpypaljun täyttäminen, lämmittäminen ja puhdistaminen teettää työtä. Ulkoporeallas on aina käyttövalmis, myös talven kovimmilla pakkasilla. Etäohjauksen ansiosta lämpimät poreet odottavat sinua vaikka aina töistä tai harrastuksista tullessa. Tunnelmavalojen ja -musiikin avulla ulkoporeallas muuttuu hetkessä lasten lempipaikasta romanttisen parisuhdeillan näyttämöksi, tai kaveriporukan pirskahtelevien bileiden kohokohdaksi.

Puutarhaharrastaja pääsee toteuttamaan itseään kasvihuoneen ja kasvilaatikoiden kimpussa. Istutuspöydällä taimet on helppo koulia, ja ruohonleikkuri ynnä muut tykötarpeet säilytetään pienessä puutarhavajassa. Suihkulähde ja kahvitteluryhmä kruunaavat takapihan, jossa uuden asunnon omistaja saattaa kesäaikaan viihtyä jopa enemmän kuin sisätiloissa!

Jaa tämä postaus

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest