Odottamattomat kustannukset asuntoa ostaessa

Uusi asunto

Asunnon ostaminen aiheuttaa monia muitakin kuluja kuin vain asunnon myyntihinnan, mikä muuten on vanhojen kerrostaloasuntojen osalta keskimäärin 2063 euroa per neliömetri. 55 neliön kaksio maksaa siis Suomessa keskimäärin 113 465 euroa. Pääkaupunkiseudulla hinta on paljon korkeampi (3674 euroa neliöltä) ja Helsingissä kaikista kallein (4245 euroa per neliö), mikä nostaa koko maan keskihintoja. Todellisuushan on se, että esimerkiksi Joensuussa neliöhinta on keskimäärin 1778 euroa, Kaavilla 707 euroa, Kaskisilla 661 euroa ja Keiteleellä 575 euroa ja Tuusniemellä 502 euroa. Tuusniemeltä 55-neliöisen kaksion saisi siis jo 27 610 eurolla. 

Jotkut asunnon ostamiseen liittyvät kulut saattavat tulla yllätyksenä, jos on ensi kertaa asialla, eikä kiinteistövälittäjä ole huomannut niistä mainita. Asiantunteva kiinteistövälittäjä kyllä kertoo kaikista asunnon ostamiseen liittyvistä kustannuksista, mutta kaikki välittäjät eivät suhtaudu työhönsä tarvittavalla huolellisuudella. Joskus asuntokauppaa tehdään myös ilman välittäjää, sillä halutaan säästää välityspalkkiossa. Jos eteen tulee yllättäviä kuluja, joihin ei ole ehtinyt varautua, on jäljellä käytännössä kolme vaihtoehtoa: hae lisää lainaa pankista, löydä halvin pikaluotto tai vippaa tuttavalta. 

Mitä kuluja asunnon ostamiseen liittyy?

Ostajan kannattaa vaatia kiinteistön kuntotarkastusta puolueettoman yrityksen tekemänä. Tämä kuntotarkastus voidaan merkitä kaupanteon ehdoksi asuntoa koskevaan tarjoukseen. Kuntotarkastuksen voi maksaa ostaja tai myyjä, tai molemmat puoliksi.

Mikäli kiinteistö on kunnossa tai remontoitavissa kohtuullisin kustannuksin, on aika siirtyä kaupantekovaiheeseen. Kiinteistöä ostaessa tulee käyttää julkista kaupanvahvistajaa, jonka myyjä huolehtii paikan päälle. Kaupanvahvistajan noin parinsadan euron lasku maksetaan yleensä puoliksi myyjän kanssa.

Ensiasunnon ostaja on vapautettu varainsiirtoverosta, muut joutuvat sen maksamaan. Asunto-osakkeesta maksetaan varainsiirtoveroa 2 %, kiinteistöstä 4 %. Kiinteistön ostajan pitää lisäksi maksaa lainhuudatuksesta. Maanmittauslaitos veloittaa tästä 119 euroa per kiinteistö tai per määräala. Jos omakotitalon pihapiiri koostuu esimerkiksi neljästä eri kiinteistötunnuksella olevasta määräalasta, maksaa lainhuudatus 476 euroa. 

Mikäli on ollut kyse siitä, että isommasta kiinteistöstä myydään määräala, tulee Maanmittauslaitokselle maksaa kiinteistön lohkomisesta ja uudesta kiinteistötunnuksesta. Nämäkin kustannukset jäävät yleensä ostajan kontolle.

Asunto-osaketta ostaessa välttyy kuntotarkastuksen, lainhuudatuksen ja mahdollisen lohkomisen aiheuttamilta kuluilta, sekä maksaa vähemmän varainsiirtoveroa. Lahjaveroa voi kuitenkin langeta maksettavaksi, ostipa sitten asunto-osakkeen tai kiinteistön alihintaan. Jos vaikka vanhemmat myyvät asunnon lapselleen alihintaan, pitää lapsen maksaa lahjaveroa asunnon käyvän hinnan ja toteutuneen myyntihinnan erotuksesta. 

Välty yllätyksiltä asuntoa ostaessa

Käyttämällä luotettavaa kiinteistövälittäjää ja ottamalla asioista selvää etukäteen vältyt monilta ikäviltä yllätyksiltä. Esimerkiksi odottamatta eteen tupsahtava lainhuudatus maksaa vain 119 euroa, mutta huonolla tuurilla luvassa voi olla paljon isompia yllättäviä kustannuksia. Tutustu taloyhtiön pitkän tähtäimen suunnitelmaan, tai teetä perusteellinen kuntotarkastus omakotitalossa. Näin olet tietoinen jo ennen kaupantekoa siitä, jos taloyhtiöön on tulossa putkiremontti tai jos omakotitalon katto pitäisi uusia. Perinteisellä tavalla tehtävä putkiremontti maksaa pääkaupunkiseudulla keskimäärin 1170 euroa asuntoneliöltä, joten se voi tarkoittaa 55-neliöisen kaksion ostajalle 64 350 euron lisävelkaa. Pahimmassa tapauksessa asunto on myytävä, jos rahaa ei löydy remonttia varten.

Kattoremontti, putkiremontti ja kaikki muut remontit maksavat sitä vähemmän, mitä aikaisemmassa vaiheessa ne tehdään. Jos kosteus on jo päässyt rakenteisiin, voi remontti maksaa kohtuuttoman paljon. Muuttotappiokunnissa on epätodennäköistä saada omiaan takaisin, jos asunnon aikoo joskus myydä. Perusteellisen kuntotarkastuksen teettämisen merkitystä ei voida kylliksi korostaa. Kuntotarkastus saattaa maksaa tonnin, mutta jos esimerkiksi kylpyhuoneen rakenteista löytyy kosteutta, voi pienenkin kylpyhuoneen remontti maksaa yli 10 000 euroa. Remontti on kuitenkin tehtävä homevaaran takia. 

Oletko samalla myymässä asuntoasi?

Jos et olekaan ensiasunnon ostaja, saatat olla samaan aikaan myymässä vanhaa asuntoasi. Kiinteistövälittäjän palkkio kattaa yleensä valtaosan asunnon myymiseen liittyvistä kuluista, eli isännöitsijäntodistuksen ja muiden asiakirjojen hankkimisen, asunnon valokuvaamisen (tasokkaat kuvat myynti-ilmoituksessa ovat äärimmäisen tärkeitä!) ja asuntoilmoituksen julkaisemiseen liittyvät kulut. Kiinteistövälittäjien välityspalkkiot vaihtelevat 2,5–4,5 prosentin välillä. 200 000 euron asunnosta voi siis joutua maksamaan välityspalkkiota jopa 9000 euroa.

Jos et ole asunut vanhassa asunnossasi kahta vuotta, joudut maksamaan myyntivoittoveroa, mikäli saat myytyä asunnon voitolla. Mikäli kyseessä on kiinteistön myynti, joudut yleensä maksamaan kaupanvahvistajan palkkion sekä ostajan mahdollisesti haluaman kuntotarkastuksen puoliksi ostajan kanssa. 

Jaa tämä postaus

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest