Miten valita oikeat kodinkoneet uuteen asuntoon edullisesti?

Kodinkoneet

Ensiasunnon ostaja joutuu usein ostamaan myös uusia kodinkoneita. Mikrot ja pyykinpesukoneet eivät yleensä kuulu asunnon varusteluun, mutta uudessa asunnossa ei ehkä ole astianpesukonettakaan. Vanha jääkaappi voi olla melkoinen energiasyöppö, joten se kannattaa vaihtaa energiatehokkaampaan. Edellinen asukas voi olla polttanut lieden ja uunin sellaiseen kuntoon, ettei niitä saa puhtaaksi edes parhaimmilla lianräjäytysaineilla. Jotta keittiö ei täyttyisi savusta ja kaikki ruoka ei maistuisi palaneelta, kannattaa liesi uusia. 

Mitä enemmän kodinkoneita ostat kerralla, sitä edullisemman tarjouksen saatat saada. Jos hintoja ei ole mahdollista pudottaa, yritä tingata edes kotiinkuljetus kaupan päälle. Kotiinkuljetuksen lisäksi tarvinnet myös vanhojen laitteiden poisvientiä ja uusien laitteiden asennusta – liesi, astianpesukone ja pyykinpesukone pitää asentaa ammattilaisen toimesta. Kannattaa mennä paikan päälle kodinkoneliikkeeseen etsimään oikeanlaisia ja edullisia kodinkoneita uuteen asuntoosi. Jos tili on tyhjä, on kodinkoneet mahdollista maksaa osamaksulla. Toinen vaihtoehto on jokin kulutusluotto: ei tarvita kuin lyhyen hakemuslomakkeen täyttö, niin ilmestyy pikaluotto heti tilillesi.

Kiinnitä huomiota näihin asioihin kodinkoneita valitessa

Uudet kodinkoneet kestävät pitkään, kun sijoitat, käytät ja hoidat niitä oikein. Esimerkiksi pöly lisää energiankulutusta ja tulipaloriskiä.

  • Koko. Valitse aina sopivan kokoinen laite. Sinkun ei kannata ostaa 10 kilon pyykinpesukonetta, eikä pieni jääkaappi pakastelokerolla tule riittämään viisilapsisen suurperheen tarpeisiin.
  • Energiatehokkuus. Kodinkoneostoksilla kannattaa maksaa hieman enemmän ympäristöystävällisestä kodinkoneesta, missä on parempi energiatehokkuusluokka, sähkönkulutus ja suorituskyky. Investointi maksaa itsensä takaisin vähäisemmällä kulutuksella.
  • Hinta-laatusuhde. Vertaile energiatehokkaiden laitteiden, joissa on kaikki haluamasi ominaisuudet, hintoja keskenään.
  • Koko ja saranat. Varmista jo ennen kodinkoneostoksille lähtöä, millaiseen koloon kodinkoneen pitäisi mahtua (kuitenkin niin, että ilma kiertää), ja kumpaan suuntaan oven tai luukun pitäisi aueta. Varmista myös sähkö-, vesi- ja viemäröintiliitäntöjen etäisyydet ja sulakkeiden koko sekä se, että kone mahtuu ovesta sisään.
  • Takuun pituus ja huolto- sekä korjauspalvelujen saatavuus. Muista kysyä myyjältä siitä, kuinka pitkän takuun kodinkone saa, ja kuinka helppoa siihen on löytää varaosia tai huolto- ja korjauspalveluja.

Näin valitset astianpesukoneen

Hyvässä astianpesukoneessa on kevyesti liikuteltavat, siirreltävät ja muunneltavat astiakorit. Pesuohjelmia ei tarvita kuin muutama, eli pikaohjelma, perusteellisemman pesun ohjelma ja puolitäyttä konetta varten oleva ohjelma. Selkeä ohjauspaneeli on plussaa.

Näin valitset jääkaappi-pakastimen

Pienelle perheelle riittää jääkaappi-pakastin tai pakastelokerolla varustettu jääkaappi, mutta isossa perheessä kannattaa harkita erillisen jääkaapin ja pakastimen ostamista. Energiatehokkainkaan jääkaappi ei ole kovin energiatehokas, jos sen takaosaa ei imuroida säännöllisesti, tai se sijoitetaan lähelle uunia. Väärä sijoittelu ja pöly voivat jopa triplata jääkaapin energiankulutuksen!

Jääkaappia on mukava käyttää, jos siinä on tasaisen lämpötilan takaava jäähdytysjärjestelmä ja ovihälytin, mikä varoittaa auki unohtuneesta ovesta. On hyvä, jos vihanneslaatikon kosteutta ja lämpötilaa voi säädellä – entä kaipaatko jäävesiautomaattia tai jääpalakonetta? Pakastin on helpompi sulattaa, jos sen voi irrottaa jääkaappi-pakastimesta, ja muunneltavat sisäosat helpottavat pakastimen täyttöä.

Näin valitset lieden ja liesituulettimen

Liesitaso vai uunilla varustettu lattialiesi? Riippuu siitä, tarvitsetko uunia, ja onko keittiössäsi tilaa lattialiedelle. Vähiten sähköä vie induktioliesi. Lapsilukitus ja virran automaattinen katkaisu parantavat keittiön turvallisuutta. Kiertoilmauunissa voi paistaa yhtä aikaa kahta tai kolmea pellillistä, joten ahkeran leipurin kannattaa valita tällainen uuni. 

Liesituuletin voi olla osa keittotasoa, sen voi upottaa kattoon tai se voi muistuttaa valaisinta. Jos siinä on puhdistustarpeen ja kärynsuodattimen vaihtotarpeen osoitin, on sen huoltaminen helppoa, ja se toimii tehokkaasti. Automaattinen tehon sääntö ja jälkikäyntitoiminto ovat hyviä lisäominaisuuksia. Hormiin liitettyä liesituuletinta ei kannata pitää turhaan päällä varsinkaan tavalla, koska se poistaa lämmintä ilmaa asuintiloista.

Näin valitset mikron

Mikroaaltouunia voi käyttää myös ruoan valmistamiseen – tällöin tarvitset mikron, missä on erilaisia vastuksia ja paistoalusta. Perusmikron saa jo muutamalla kympillä. Muista tarkastaa, kuinka paljon tyhjää tilaa pitää mikroaaltouunin ympärille pitää jättää. 

Näin valitset pyykinpesukoneen

Energiankulutuksen lisäksi pyykinpesukoneostoksilla kannattaa muistaa se, että selkeä ohjaustaulu, aikanäyttö ja pesukoneen automaattinen annostelu tekevät koneesta helppokäyttöisen. Tarkista myös se, ovatko koneen pesukapasiteetti ja linkousteho riittävät, ja onko koneessa eko-, vaatteiden raikastus- tai puolitäyttöohjelma.

Jaa tämä postaus

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest