Miten tienata asuntokaupoilla?

Asuntokauppa

Miten kannattaa säästää eläkepäivien varalle, tai mihin sijoittaa yllättävä perintö? Muuta omaan asuntoon tai osta sijoitusasuntoja, vastaavat monet. Asuntoihin sijoittaminen on kuitenkin riskialtista puuhaa, sillä asunnon hinta saattaa laskea radikaalisti, tai siihen voi tulla arvokkaita remontteja. Varsinkin syrjäisemmillä paikoilla sijaitsevista asunnoista voi olla vaikea päästä eroon, joten asunnon arvon nousun varaan ei kannata laskea liikaa. Historiallisesti katsoen asuntojen hintakehitys on kuitenkin ollut noususuuntainen, varsinkin isoimmissa kaupungeissa ja niiden tuntumassa. Asuntokaupoilla voi tienata monin eri tavoin, jos onni on myötä, ja löytää hyvän kohteen! 

Omistusasunnossa on edullisempaa asua

Yleisesti ottaen omistusasunnossa on edullisempaa asua kuin vuokra-asunnossa. Riippuu tapauksesta, mutta on täysin mahdollista maksaa oma asunto pois noin 20 vuodessa ilman, että asumiskustannukset (tässä tapauksessa lainan lyhennys, korko ja vastike) nousevat lainkaan edellisen vuokra-asunnon asumiskustannuksista (eli kuukausittaisesta vuokrasta). 20 vuoden päästä maksat asumisesta vain hoitovastikkeen verran, mikä voi olla esimerkiksi 4 euroa per neliö – ellei asuntoon tarvita kalliita remontteja. Erotuksen voi sijoittaa vaikka osakkeisiin, tai hankkia sen avulla itselleen sijoitusasunnon.

Tienaa omalla asunnolla

Jos omassa asunnossa on ylimääräistä tilaa, voit vuokrata sohvaa, makuukamaria tai piharakennusta lyhytaikaisesti esimerkiksi Airbnb-sivuston kautta. Saatat saada yhden huoneen vuokraamisesta jopa 30 euroa yö. Noin kolmannes nuorista on kiinnostunut ansaitsemaan kodillaan vuokraamalla sitä matkailijoille, kun taas kaikista suomalaisista vain reilu 10 % on valmis jakamaan kotinsa ventovieraan kanssa – vaikka saisikin siitä rahallisen korvauksen.

Jos asut asunnossa vähintään kaksi vuotta, voit myydä sen verovapaasti. Tämä on perinteinen tapa tienata asuntokaupoilla. Kahden vuoden aikana kiinteistöä tai osaketta kannattaa remontoida mahdollisimman paljon, jotta sen saisi myytyä voitolla. Itse tekemällä voi saada aikaan mukavan myyntivoiton, mutta kannattaa ottaa huomioon se, että remonttialan yrityksellä teetetyt urakat voi vähentää verotuksessaan kotitalousvähennyksenä. Varsinkin isojen remonttien, kuten kattoremonttien, putkiremonttien ja julkisivuremonttien tekeminen nostaa kiinteistön arvoa ja parantaa sen houkuttelevuutta asuntomarkkinoilla.

Moni tahtoo asuntosijoittajaksi

Asuntosijoittaminen on ollut jo pitkään kovassa huudossa. Asuntosijoittaminen on hyvä tapa rikastua, kunhan asunto on hyväkuntoinen ja hyvällä sijainnilla. Mitä edullisempi asunto ja pienempi yhtiövastike, sitä parempaa tuottoa sijoitukselleen voi odottaa. Varsinkin yliopistokaupungeista ostettuihin yksiöihin ja pieniin kaksioihin on helppo löytää vuokralainen, mutta maaseudulla ja muuttotappiokunnissa tilanne on toinen. Maassamme on paljon tyhjillään olevia sijoitusasuntoja, joihin ei löydetä vuokralaista edes pelkkää yhtiövastiketta vastaavalla vuokralla. 

Isommissa kaupungeissa sijaitsevat sijoitusasunnot voivat sitä vastoin tarkoittaa jopa 8–14 prosentin tuottoa, ja ne ovat melko turvallinen tapa rikastua. Ei siis ihme, että noin joka kahdeksannella suomalaisella on sijoitusasunto, ja että valtaosa suomalaisnuorista harkitsee sijoitusasunnon ostamista. Uusi trendi on vuokrata valmiiksi kalustettuja asuntoja, esimerkiksi matkailijoille tai oman asunnon remonttia evakossa oleville henkilöille. Kalustetusta asunnosta voi pyytää vielä isompaa vuokraa kuin kalustamattomasta. 

Asuntosijoittamisen riskit

Sijoitusasuntoon liittyy myös muita riskejä kuin se, ettei sitä saa vuokrattua tuottavasti (tai ollenkaan). Voi olla, että vuokralainen lakkaa maksamasta vuokraa, tai että hän tahallisesti rikkoo asuntoa ja aiheuttaa häiriötä. Asuntolainan korkojen nousu syö välittömästi sijoitusasunnon tuottavuutta, samoin isot remontit, mitkä aiheuttavat tyhjiä kuukausia ja rahoitusvastikkeen nousua. Sijoitusasunto, mikä vielä hetki sitten tuotti satasen voittoa kuukaudessa, voikin alkaa tuottaa kuukausittaista tappiota. Asuntosijoittajalla tulisikin olla yhtä aikaa useampi sijoitusasunto, jotta paremmin tuottavilla asunnoilla voitaisiin kompensoida ongelmatapauksen aiheuttamaa tappiota. Harvemmalla asuntosijoittajalla on kuitenkaan kovin montaa sijoitusasuntoa, joten vuokranantajan ei auta kuin niellä tappionsa, ja odottaa remonttilainan saamista maksetuksi. Asuntosijoittajaksi ryhtyvän kannattaakin harkita tarkkaan, miten selviää tyhjistä kuukausista, lainan korkojen noususta ja jossain vaiheessa edessä olevista remonteista. 

Sijoitusasuntoa ostaessa tulee olla yhtä tarkkana kuin omaa asuntoa ostaessa. Halpa hinta tarkoittaa usein pitkää etäisyyttä keskustaan, tai kohta alkavia remontteja. Putkiremontti maksaa suurin piirtein 1 000–1 500 euroa neliötä kohden. 50-neliöisen asunnon putkiremontti voi siis tarkoittaa 50 000–75 000 euron laskua. Remontin voi maksaa pois käteisellä, osana kuukausittaista yhtiövastiketta tai ottamalla lainan omiin nimiin. Putkiremontti toki nostaa asunnon arvoa, mutta on mietittävä, onko siihen varaa. 

Jaa tämä postaus

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest