Mitä vinkkejä voimme hyödyntää ulkomaalaisista remontointiohjelmista?

Rakennusmiehet

Kun avaat television töiden jälkeen, huomaat joutuvasi keskelle tosi-tv-ohjelmien tykitystä. Toisella kanavalla etsiskellään unelmien hääpukua, toisella itketään toisella puolen maapalloa asuvan poikaystävän perään. Kolmas kanava kertoo sairaalloisesti ylipainoisen ihmisen elämästä, kun taas neljännellä päästään ihmettelemään kuusilapsisen perheen arkea. Viides kanava keskittyy joko pakkomielteisiin siivoajiin tai kaaoksen keskellä eläviin tavarahamstereihin, ja kuudes kertoo remontoimisesta. Seitsemännellä kanavalla kurkataan huoltoaseman tai tavaratalon arkeen. 

Tosi-tv on tätä päivää, ja useimmilla meistä on omat lempiohjelmamme, joita me seuraamme tarkasti – joskus jopa salaa läheisiltämme. Tosi-tv-ohjelmista voi oppia jotain, ainakin mitä tulee remontoimiseen. Ulkomailla kamppaillaan ihan samanlaisten ongelmien kanssa kuin meilläkin, eli tilanpuute vaivaa. Varsinkin säilytystilan vähyys on yleinen ongelma niin suomalaiskodeissa kuin ulkomaillakin. Sisustus- ja remontointialan ammattilaiset antavat remonttiohjelmissaan hyviä vinkkejä siihen, miten kodista saa toimivamman. Pienetkin neliöt riittävät, kun ne on otettu tehokäyttöön! 

Jos keittiö, vaatehuone tai esimerkiksi ruokailutila ahdistaa, kannattaa valita katsottavaksi sellaisia remonttiohjelmien jaksoja, joissa päähenkilöillä on samankaltainen ongelma. Näin saat ikään kuin ilmaista sisustusneuvontaa itsellesi, tai ainakin ideoita ja inspiraatiota, joista ammentaa omaa remonttia tai sisustuksen päivittämistä varten.

Remppa vai muutto – vaiko remppa ja muutto

Remppa vai muutto on kanadalaiskodeista kertova tosi-tv-ohjelma, missä pariskunta puntaroi sitä, pitäisikö heidän muuttaa toiseen asuntoon vai ei. Muuton vaihtoehtona on remontoida oman koti sellaiseksi, että se vastaa paremmin perheen tarpeita. Ongelmana on usein se, että vanhan kodin neliöt eivät riitä kasvaneelle perheelle. Joskus pulmana on se, että joko vaimo tai mies ei tunne oloaan kotoisaksi nykyisessä asunnossa.

”Remppa vai muutto” on myös monen suomalaisen pariskunnan mietintämyssyssä. Vanhan asunnon remontoiminen voisi nostaa sen arvoa, jolloin siitä voisi saada paremman hinnan, mikäli kuitenkin päättäisi laittaa sen myyntiin. Joskus siis oikea vastaus on remppa ja muutto. Jotta et joutuisi maksamaan asunnosta myyntivoittoveroa (30–34 prosenttia voitosta), asu asunnossa ainakin kaksi vuotta ennen sen myymistä. 

Kilpailuta kiinteistönvälitys, niin säästät välityspalkkiossa – säästö voi olla jopa tuhannen euron luokkaa. Ei välttämättä kannata valita kiinteistönvälittäjää, joka arvioi asunnon arvon suurimmaksi. Asunto ei mene kaupaksi, jos hinta on suhteessa liian korkea. Oikea hinta asunnolle määritellään alueen hintatason, asunnon koon ja rakennusvuoden sekä asunnon kunnon perusteella. Asunnon kuntotarkastus kannattaa teettää jo valmiiksi, sillä näin vältytte ikäviltä yllätyksiltä (kuten kosteusmittauksessa ilmeneviltä kohonneilta arvoilta). 

Rapakon takana kaikki on isompaa

Kuten sanottu, remontointiohjelmista voi ottaa hyviä vinkkejä oman asunnon remontoimiseen, mutta rapakon takana kaikki tuntuu olevan isompaa. Remppa vai muutto -ohjelman kanadalaispariskunnolla on hieman erilaisia ongelmia kuin suomalaisilla perheillä, ja Me Naiset -lehden artikkelissa (10.6.2018) näitä outouksia oli kerätty yhteen hauskalla tavalla. 

Talot Kanadassa tuntuvat olevan paljon isompia. 150 neliön asunto ei ohjelman mukaan riitä kahdelle ihmiselle, eikä etenkään heidän vaatteilleen. Toinen kanadalainen outous on se, että aikuisilla tulisi olla oma kylpyhuone (kahdella lavuaarilla) heti makuuhuoneen yhteydessä, ja jokaisella lapsella oma vessa. 

Kotien päätarkoitus tuntuu olevan edustaminen ja juhlien järjestäminen, joten iso ruokasali ja pari vierashuonetta kuuluvat jokaisen itseään kunnioittavan henkilön kotiin. 

Vaikka kodit ovat isoja, uusia ja rakennusliikkeen toimesta rakennettuja, on niissä erikoisia yksityiskohtia. Pienet eteiset, huonosti sijoitellut ikkunat, matalat parvekkeen kaiteet ja vaarallisen oloiset sähkö- ja LVI-asennukset saisivat suomalaisenkin harkitsemaan pois muuttamista. 

Suomalainen voi samaistua kanadalaisten kodin vaihtoon liittyviin pulmiin, sillä vaikka asuntojen kokoluokka on toinen, ovat ongelmat monessa mielessä yhteisiä: unelmakämppä maksaa aina enemmän kuin mihin on varaa, remontti aiheuttaa riitoja ja hermojen kiristymistä, ja vanhan asunnon toteutunut myyntihinta on aina odotettua pienempi. 

Mitä vinkkejä kannattaa erityisesti pitää silmällä?

Remppa ja muutto -ohjelmaa voi pitää terapeuttisena, viihdyttävänä tai hyödyllisenä. On terapeuttista huomata, ettei ole yksin ongelmiensa kanssa, vaan muualla on ihan samanlaista. Ohjelma on paikoin myös viihdyttävä. Jos kuitenkin katsot sitä saadaksesi ideoita omaan remonttiin, kiinnitä erityisesti huomiota uusiin valaistusratkaisuihin ja väreihin, joiden avulla asuntoon saadaan tilantuntua. Huomioi myös ammattilaisten ideat säilytysratkaisuihin – säilytystilaa voidaan lisätä monilla nerokkailla konsteilla!

Jaa tämä postaus

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest