Mitä on asuntojen flippaus?

Buy n sell

Asuntojen flippaus tarkoittaa asuntojen ostamista, remontoimista ja myymistä alkuperäistä hintaa kalliimmalla. Asuntojen flippauksessa on omat riskinsä, sillä ei ole varmaa, että asunnon saa myytyä voitolla – tai että sen saa lainkaan menemään kaupaksi. Siksi kannattaa ostaa vain sellaisia asuntoja, mitkä on valmis jättämään omaan omistukseensa. Vaihtoehto B on muuttaa asuntoon itse, ja vaihtoehto C on vuokrata se eteenpäin

Asuntojen flippaus voi olla hyvin tuottavaa. Yhden asunnon myynnillä voi saada kahden vuoden vuokratuotot! Tienestit voi sijoittaa uusien asuntojen ostamiseen ja remontoimiseen, tai ehkä haluat toteuttaa niillä jonkin muun unelman – olisiko aika käynnistää mökkisuunnittelu ja aloittaa oman kesämökin rakennusprojekti? 

Mitä paremmat verkostot sinulla on, sitä paremmin löydät edullisia asuntoja, ja saat ne myytyä hyvällä hinnalla. Verkostoon voi kuulua esimerkiksi luotettava rakennusliike, asuntojen ”tukkuostaja”, kiinteistövälittäjiä ja ammattitaitoisia sähkö- sekä LVI-asentajia. Lue lisää hyviä vinkkejä asuntojen flippaukseen!

Sopiiko asuntojen flippaus minulle?

Kannattaa kokeilla asuntojen flippausta, jos sinulla on aikaa ja rahaa käytettävissäsi. Asunnon hankkiminen ja remontoiminen vaatii rahaa. Viimeisiä pennosia ei kannata tähän käyttää, sillä flippauksessa piilee se riski, ettei asunto menekään kaupaksi. Tyhjiä kuukausia tulee tällöin lisää. Joudut maksamaan lainanlyhennyksiä, vastiketta ja esimerkiksi vakuutusmaksua, vaikka asunto ei tuottaisi senttiäkään. Vaikka teettäisitkin remontit luotettavilla remonttifirmoilla, joudut käyttämään omaa aikaasi markkinoiden tutkimiseen, asuntojen hintakehityksen seuraamiseen ja muuhun taustatyöhön. Remonttifirmojen kilpailuttaminen ja remontin etenemisen seuraaminen vaatii sekin aikaa.

Kannattaa kuitenkin käyttää mahdollisimman paljon omaa aikaa asunnon remontoimiseen, sillä siten parantaa asunnon tuottoa. Esimerkiksi seinien maalaaminen on helppo työ, mikä ei vaadi juurikaan kokemusta. Sen sijaan sähkö- ja putkityöt, asbestinpurku, väliseinien purkaminen/rakentaminen ja muut vaativammat urakat kannattaa aina teettää ammattilaisilla.

Summa summarum, jos olet hintatietoinen remontin teettäjä ja sekä sinä itse että taloutesi kestää riskinoton, voi asuntojen flippaus olla kuin tehty sinua varten.

Millainen asunto sopii flipattavaksi?

Flippaukseen sopiva asunto sijaitsee hyvällä paikalla, ja se on tarpeeksi edullinen. Moni suosii yksiöitä ja kaksioita, mutta totta kai isompia perheasuntojakin tarvitaan. Olipa kyseessä yksiö tai isompi asunto, toimiva pohjaratkaisu on tärkeä. Kukaan ei halua maksaa pitkän eteisen hukkaneliöistä, ja liian pieni kylpyhuone karistaa niin ikään ostohaluja. 

Tutki kaikki asuntoon liittyvät tärkeät paperit, kuten taloyhtiön pitkän tähtäimen suunnitelma. Niistä käy ilmi, koska katto, julkisivu ja putket on viimeksi remontoitu, vai ovatko tällaiset isot remontit vielä edessä. Putkiremontti ennen asunnon myyntiä nostaa asunnon arvoa, mutta samalla se tarkoittaa lisävelkaa. Jos putkiremontti on tulossa vasta vuoden, parin päästä, asuntoa voi olla vaikea saada kaupaksi. Yksi vaihtoehto on hankkia asuntoon ensin vuokralainen, ja remontoida sekä myydä asunto vasta putkiremontin jälkeen. Jos pystyt myymään asunnon ilman välittäjää, säästät rahaa. Välittäjän palkkio on kuitenkin verovähennyskelpoinen asunnon myyntivoiton verotuksessa. Sijoitusasunnon myynnistä menee aina pääomatuloveroa.

Mistä flipattavia asuntoja löytää?

Etuovesta ja muista perinteisistä kanavista ei välttämättä löydä flippaukseen sopivia asuntoja, sillä ne ovat ehtineet jo mennä. Parhaat asunnot myydään usein ”tiskin alta”, eli kiinteistövälittäjät kertovat myyntiin tulevista asunnoista tutuille asuntosijoittajille. Pienet ja edulliset asunnot eivät siis aina tule lainkaan julkiseen myyntiin. Verkostoituminen kannattaa! Voi olla hyvä idea myös liittyä erilaisiin asuntosijoittajien Facebook-keskusteluryhmiin ja heille suunnattujen palvelujen postituslistoille. 

Jaa tämä postaus

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest