Mitä asiakirjoja tarvitset suunnitellessasi asunnon ostamista?

Dokumentit

Asunnon ostaminen on Suomessa helppoa verrattuna esimerkiksi siihen, millaisia asuntokaupat ovat Espanjassa tai Yhdysvalloissa. Ulkomaalaisenkin on helppo ostaa asunto Suomesta – apuna voi olla vaikka käännöstoimisto pääkaupunkiseudulla

Asunnon ostaminen tarkoittaa usein ainakin sadantuhannen, mahdollisesti jopa kahdensadantuhannen euron sijoitusta. Et tietenkään halua, että mikään menee vikaan. Lue tästä, millaisia asiakirjoja tarvitset ennen kaupantekoa, ja millaisella asiakirjalla voit todistaa henkilöllisyytesi kaupantekotilaisuudessa.

Mitä asiakirjoja tarvitset sopivan asunnon löydyttyä?

Voi  mennä viikkoja tai jopa kuukausia, ennen kuin tarpeitasi, toiveitasi ja budjettiasi vastaava asunto löytyy. Hyvällä sijainnilla olevista, edullisista asunnoista on kova kysyntä. Varmista mahdollisuutesi saada asunto hankkimalla pankilta lainalupaus jo etukäteen. Kun tiedät, että pankki on valmis rahoittamaan tietyn hintaisen asunnon, voit antaa ostotarjouksen vaikka heti asuntonäytössä. 

Ostotarjous on sitova, mutta sille voi asettaa ehtoja. Jos kyseiset ehdot eivät täyty, voit vetäytyä kaupanteosta joutumatta maksamaan sanktiota, mikä voi olla esimerkiksi 4 % asunnon hinnasta. Ostotarjouksen ehtoja voivat olla lainansaantiehto, kuntotarkastuksen lopputulos tai oman asunnon myyntiehto. Myyjä voi olla haluton hyväksymään ostotarjousta, missä on oman asunnon myyntiehto, sillä ostajalla voi mennä kuukausia oman asunnon myyntiin. Ostotarjous, minkä ehtona on vain kuntotarkastuksen teettäminen, vaikuttaa houkuttelevammalta. 

Jos myyjä on hiljattain teettänyt kuntotarkastuksen puolueettomalla ja luotettavalla taholla, sitä ei tarvitse laittaa ostotarjouksen ehdoksi. Jos sinulla on lainapäätöskin valmiina, voit tehdä ostotarjouksen ilman ehtoja, ja jäädä odottelemaan myyjän vastausta. Aina kannattaa yrittää tinkiä. Jos myyjä ei ole valmis tinkimään tai esittää kompromissiratkaisun molempien osapuolten esittämien kauppahintojen väliltä, jää ostajan tehtäväksi päättää, mitä tehdä.

Ennen kuin esität ostotarjouksen, tutustu huolella asunnon kuntoon. Ota tarvittaessa mukaan joku, keneltä kysyä neuvoa ja mielipiteitä. Lisäksi sinun tulee tutustua melkoiseen nippuun papereita. Jos asunnon myynnistä huolehtii kiinteistövälittäjä, hän huolehtii siitä, että saat kaikki tarvittavat asiakirjat nähtäväksesi. Osa niistä pitää toimittaa pankille, mistä haet lainaa. Jos asunnon omistaja huolehtii myynnistä itse, pyydä häntä hankkimaan mahdollisesti puuttuvat paperit. 

Asunto-osakekaupassa tarvittavat asiakirjat

Jos olet ostamassa asuntoa taloyhtiöstä, tarvitset seuraavat asiakirjat:

Kiinteistökaupassa tarvittavat asiakirjat

Jos olet ostamassa omakotitaloa tai kesämökkiä, tarvitset seuraavat asiakirjat:

Mitä asiakirjoja tarvitaan ostotarjouksen jälkeen?

Ostotarjous on yksi asuntokaupan tärkeimmistä dokumenteista. Täytä se huolella, niin et joudu maksamaan sopimussakkoa. Jos ostotarjous menee läpi ja päädytte myyjän kanssa yhteisymmärrykseen, alkaa kauppakirjaluonnoksen laadinta. Pankkisi haluaa kauppakirjaluonnoksen nähtäväkseen mahdollisimman pian. Pankille pitää toimittaa myös isännöitsijäntodistus sekä muita asiakirjoja, mitkä kiinteistövälittäjä tai asunnon omistaja on sinulle antanut. Säästä kaikki dokumentit muutenkin. 

Kauppakirjaluonnoksen laatiminen on kiinteistövälittäjän vastuulla. Jos kaupassa ei ole mukana kiinteistövälittäjää, kannattaa kauppakirja teettää pankissa tai lakimiehelle. Netistä ilmaiseksi ladattavissa kauppakirjapohjissa ei välttämättä ole otettu huomioon kaikkia yksityiskohtia. 

Kauppakirjaan tulee merkitä kaikki sovitut kauppaehdot, kuten asunnon myyntihinta ja se, koska asunnon hallinta siirtyy ostajalle – olettehan voineet sopia, että myyjä saa asua asunnossa vielä muutaman viikon. Kauppakirjassa pitää mainita niin sähköliittymän siirtymisestä, jos kyseessä on kiinteistö, kuin esimerkiksi varainsiirtoveron maksamisestakin.

Kaupat tehdään yleensä ostajan pankissa. Sekä asunnon myyjän että ostajan pitää todistaa henkilöllisyytensä. Henkilöllisyyttä ei 1.1.2019 ole voinut todistaa ajokortilla, vaan ainoastaan passilla, merimiespassilla tai 1.3.1999 jälkeen myönnetyllä henkilökortilla. 

Jaa tämä postaus

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest