Milloin asunnon ostajan kannattaisi käyttää välittäjää?

Kiinteistövälittäjä

Valtaosassa asuntokaupoista on mukana kiinteistövälittäjä. Kiinteistövälittäjä vastaa lähestulkoon kaikesta asunnon tai kiinteistön myyntiin liittyvästä, ja on mukana vieläpä kaupantekotilaisuudessakin. Kiinteistövälittäjä helpottaa asunnon myyntiprosessia merkittävästi, mutta hän ei poista myyjän tiedonantovastuuta tai ostajan tiedonhankintavastuuta. Kiinteistövälittäjä ei myöskään poista asunnon myyjän vastuuta asunnon mahdollisista virheistä. Asunnon ostaminen välittäjän avulla ei siis välttämättä ole sen turvallisempaa kuin asuntokaupat ilman välittäjää.

Kiinteistövälittäjästä on iso apu asunnon myyjälle

Kiinteistövälittäjästä on iso apu asunto-osakkeen tai kiinteistön myyjälle. Luotettava, pätevä ja kokenut kiinteistövälittäjä huolehtii ammattitaidolla kaikesta asunnon myyntiin ja markkinointiin liittyvästä. Sanotaankin, että hyvä kiinteistövälittäjä maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin. Se on paljon luvattu, sillä kiinteistövälittäjän kustannukset eivät ole ihan pieniä – välityspalkkiot vaihtelevat 1,5–3,8 % välillä. Minimipalkkio on usein 2500 euroa.

Kiinteistövälittäjän palveluihin kuuluvat ainakin asunnon hinnan arviointi, lehti- ja netti-ilmoittelu sekä muu markkinointi sekä asunnon esittely. Lisäksi välittäjä neuvoo ja opastaa sekä myyjää että ostajaehdokkaita kaikissa asuntokauppaan liittyvissä asioissa. Kiinteistövälittäjä toimii yhdyshenkilönä ostajaehdokkaiden ja myyjän välillä, vastaanottaa tarjoukset ja hoitaa niihin liittyvän kommunikoinnin, laatii kauppakirjan ja huolehtii kaikki tärkeät paperit (kuten isännöitsijäntodistuksen tai rasitustodistuksen) oikeaan aikaan oikeaan paikkaan.

Asunnon myyjällä ei välttämättä ole aikaa järjestää näyttöjä ja vastata mahdollisesti jopa kymmeniin puhelinsoittoihin ja sähköposteihin, joten kiinteistövälittäjästä on kieltämättä paljon apua myyjälle. Myös hyvän myynti-ilmoituksen laatimiseen menee aikaa. Myyjän on kuitenkin kerrottava rehellisesti asunnon kunnosta, ja jos asunnosta löytyy kaupan jälkeen jotain vikaa, voidaan kaupat päätyä perumaan. Kiinteistövälittäjälle voi ulkoistaa lähes kaiken muun, mutta ei vastuuta asunnon kunnosta.  

Kiinteistövälittäjä helpottaa myös asunnon ostoprosessia

Lähes aina asunnon myyjä on tehnyt toimeksianto- eli välityssopimuksen kiinteistönvälittäjän kanssa. Näin ollen välityspalkkio lankeaa myyjän maksettavaksi. Nykyään on kuitenkin myös uudenlaisia välityspalveluita. Myös ostaja voi tehdä sopimuksen kiinteistövälittäjän kanssa, ja laittaa tämän etsimään itselleen sopivaa asuntoa. Tällöin ostaja maksaa kiinteistövälittäjän palkkion. Ostaja saattaa hyötyä tästä suurestikin, sillä hyvällä kiinteistövälittäjällä on laajat verkostot. Hän kuulee ensimmäisten joukossa, jos joku asunto on tulossa myyntiin, ja voi yhdistää myynti- ja ostoaikeissa olevat henkilöt. Asunnon voi saada hieman edullisemminkin, jos tiedossa ovat nopeat ja varmat kaupat (eikä myyjän tarvitse maksaa välityspalkkiota).

Myös perinteisessä asuntokaupassa kiinteistövälittäjä tasoittaa tietä asunnon ostajalle. Kiinteistövälittäjän tahtoo pitää maineensa, joten hän huolehtii asuntoa koskevien asiakirjojen toimittamisesta oikeaan paikkaan ja saa muutenkin asiat etenemään joutuisasti. Asunnon myyjällä, jolla on kokopäivätyö, perhe ja muut kiireet, ei välttämättä olisi aikaa saada asuntokauppaan liittyviä asioita etenemään yhtä vikkelästi. Kiinteistövälittäjä päivystää aamuvarhaisesta ilmamyöhään, ja on töissä myös viikonloppuisin. 

Asuntokaupat voi tehdä myös ilman kiinteistövälittäjää

Kiinteistövälittäjän käyttäminen ei ole mitenkään pakollista. Asuntokaupoissa voi edetä myös tekemällä lainahakemuksen netissä ja tekemällä ostotarjouksen tuttavalleen, jolla on asunto myynnissä. Myyjä voi milloin tahansa päättää laittaa asuntonsa myyntiin, julkaista ilmoituksen netissä ja jäädä odottelemaan yhteydenottoja. 

Jos päättää myydä tai ostaa asunnon ilman välittäjää, kannattaa perehtyä asuntokauppaan ja sen lainalaisuuksiin. Myyjän on tärkeää ymmärtää, että hänellä on lakisääteinen tiedonantovelvollisuus. Hänen on siis kerrottava ostajalle kaikki olennainen tieto asunnosta, eikä jättää mainitsematta edes sellaisia virheitä ja puutteita, joista on olemassa vasta epäilys. Myyjä vastaa myös sellaisista virheistä, joiden olemassaolosta hän ei ole voinut tietää. Myyjän vastuuaika piilevistä virheistä on viisi vuotta, jos puhutaan kiinteistöstä. Asunto-osakekaupassa lakisääteinen vastuuaika on kaksi vuotta. Piilevän virheen tulee olla sellainen, että korjauksesta aiheutuvat kustannukset olisivat vähintään 4% asunnon kauppahinnasta, joten ihan kaikista pikkuvioista ei sentään joudu vastuuseen tulevan puolen vuosikymmenen aikana. Ostajaa koskettaa tiedonhankintavastuu, eli ostajan on tutustuttava huolella kaikkiin papereihin ja tarkastettava asunto, kellari, yläpohja ja muut yksityiskohdat ennen kaupantekoa. Näin ollen hän ei voi valittaa virheistä, jotka hänen olisi pitänyt huomata ennen kaupantekotilaisuutta. 

Jos asuntokaupassa käytetään kiinteistövälittäjää, tulee myyjän kertoa kaikki asunnon kunnosta välittäjälle, joka puolestaan välittää tiedon ostajalle. Mikäli myyjä voi todistaa, että on kertonut välittäjälle jostain virheestä, mutta välittäjä on jättänyt kertomatta siitä ostajalle, voi myyjä hakea vahingonkorvausta. Välittäjän korvausvastuu on kuitenkin vain välityspalkkion verran.

Jaa tämä postaus

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest