Lattialaminaatit ja lattialämmitys

Laminaatin asennus

Monissa kylpyhuoneissa on lattialämmitys. Lattialämmitys saattaa olla kylpyhuoneen ainut lämmitys. Lattialämmitys pitää laatat mukavan lämpiminä jalalle. Lisäksi se kuivattaa lattian nopeasti suihkun jälkeen. 

Joissain asunnoissa on tarvetta asentaa lattialämmitys myös muihin tiloihin, kuten olohuoneeseen. Jos mietit, voidaanko lattialämmitys asentaa lattialaminaatin alle, on tämä artikkeli kuin tehty sinulle.

Lattialämmitys laminaatin alle

Laminaatti – esimerkiksi Karitma lattialaminaatti – on mainio valinta uudeksi lattiaksi. Laminaatti on kestävää ja naarmuuntumatonta. Laminaattilattian asentaminen on helppoa, eivätkä laadukkaatkaan laminaatit ole kovin kalliita.  

Laminaattilattia on helppohoitoinen. Sen voi puhdistaa imuroimalla ja pyyhkimällä nihkeällä liinalla. Laminaattilattiaa ei tarvitse hioa, vahata tai maalata. Laminaattilattia kestää myös jonkin verran kosteutta. On olemassa erityisen kestäviä laminaatteja, mitkä kestävät vettä jopa vuorokauden verran turpoamatta ja kupruilematta. 

Laminaattilattia on huoleton vaihtoehto niin lapsi- kuin koiraperheeseenkin, sillä luvassa ei ole kynnenjälkiä tai muita naarmuja, joita voisi syntyä esimerkiksi parkettilattiaan.

Laminaatti voi toki olla liukas ja kylmä jalan alla. Lattian kylmyyteen auttaa lattialämmitys. Laminaatin alle voidaan asentaa esimerkiksi lattialämmitysmatto. 

Lattialämmityksen asentaminen tai käyttäminen ei ole kovin kallista

Sähkölämmitystä pidetään kalliina, mutta loppujen lopuksi sähkökäyttöisen lattialämmityksen asentaminen tai käyttäminen ei ole kohtuuttoman kallista.

Kilpailua lattialämmitystuotteet vertailemalla paitsi alkuinvestoinnin suuruutta, myös niiden energiankulutusta. Kannattaa maksaa hieman enemmän, jos siten saa energiapihin ja pitkäikäisen ratkaisun lattian lämmittämiseen. Hieman kalliimpi, mutta vähemmän sähköä kuluttava lattialämmitysjärjestelmä maksaa itsensä pian takaisin. Parhaassa tapauksessa lattialämmitysjärjestelmään kuuluu tarkka termostaatti, mikä pienentää energiankulutusta entisestään.

Laadukas lattialämmitys laminaatin alla ohjaa lämmön ylöspäin, eli se ei varastoidu lattiarakenteisiin. Näin hukkaenergian määrä vähenee. Huonelämpötilaa voidaan laskea 1–2 astetta, mikä laskee talon pääasiallisen lämmityksen synnyttämiä kustannuksia. 

Matalaenergiatalojen kuivissa tiloissa lattialämmitys voi sopia ensisijaiseksi lämmitysratkaisuksi. Vanhemmissa taloissa lattialämmityksellä voidaan parantaa asumismukavuutta. Aivan kaikkiin vanhoihin taloihin ei kannata asentaa kuivien tilojen lattialämmityksiä – keskustele asiasta lisää asiantuntijan (esimerkiksi sähköasentajan) kanssa. 

Muista kilpailuttaa myös lattiaremontti sekä lattialämmityksen asennus. Kaikki sähköasennukset pitää teettää alan ammattilaisella. Jos lattiaremonttisi tekevällä firmalla ei ole päteviä sähköasentajia, voit pyytää heitä soittamaan jonkun tutun sähköasentajan paikalle. Voit etsiä sähköasentajia myös omin päin, jolloin sinulla on enemmän mahdollisuutta vaikuttaa asennustyön tuntihintaan ja asentajan veloittamiin kilometrikorvauksiin.

Varmista, että sekä lattiaremonttia tekevä firma että sähköurakoitsija kuuluvat ennakkoperintärekisteriin. Tämä merkintä tarkoittaa muun muassa sitä, että voit hakea töistä kotitalousvähennystä. Jos kyseessä on sijoitusasunto, et saa kotitalousvähennystä. Remontti voi kuitenkin olla vähennettävissä vuokratuotoista. 

Lattian voit asentaa myös itse, sillä laminaatti on helposti ja nopeasti asennettavaa. Mikäli tarvitset urakalle rahoitusta, hae ensisijaisesti vakuudellista lainaa pankista, sillä se on vakuudettomia remonttilainoja halvempaa lainaa. 

Muuta tietämisen arvoista laminaattilattian asentamisesta

Lattialämmitys

Laminaattilattia on huoleton ratkaisu, se on varmasti jo käynyt ilmi. Lopuksi tuomme esille vielä lisää tosiasioita tukemaan tätä väittämää.

Laminaattilattia on helppo asentaa, koska se voidaan asentaa suoraan vanhan parketin tai muovimaton päälle. Jos parketti on liimattu lattiaan, voidaan laminaatti asentaa purkamatta parkettia. Mikäli parkettilattia on asennettu kelluvasti, ei laminaattia voida asentaa sen päälle, sillä kahta kelluvaa lattianpäällystettä ei sovi asentaa päällekkäin.

Mikäli muovimatto on liimattu lattian ja sen sopivan kova sekä tasainen, voidaan laminaatti asentaa suoraan muovimaton päälle. Huomaathan, että muovimaton ja laminaatin väliin kuuluu asentaa laminaatin alusmateriaalia tai askeläänieristettä.

Niin, kopiseeko se laminaatti? Sopiiko se kerrostaloasuntoon? Sopii, sillä laminaatti on hiljainen, ellei sillä kävellä (korko)kengillä. Laminaatti voi kopista kenkien alla, sillä sen pinta on erittäin kova ja joustamaton. 

Laminaattilattia kopisee sitä vähemmän, mitä paksumpaa ja painavampaa se on. 8 mm on (nykyään) laminaatin yleinen paksuus suomalaiskodeissa, mutta julkisissa tiloissa käytetään jopa 12 millin laminaatteja.

Aikoinaan markkinoilla oli paljon 6 mm laminaatteja, ja niiden kopina vaikutti paljon laminaattien maineeseen. Älä anna tämän vaikuttaa ostopäätökseesi – laadukkaat ja tarpeeksi paksut lattialaminaatit ovat nykyään hyvin hiljaisia ja kaikin puolin miellyttäviä. 

Myös laminaatin alusmateriaalin laadulla on merkitystä siihen, kopiseeko lattia vai ei. Edullisimmat alusmateriaalit sisältävät paljon ilmaa, ja ilma voimistaa ääntä. Laadukkaat askeläänieristeet ovat tiiviitä, joten ne pystyvät vaimentamaan kopinoita. 

Jaa tämä postaus

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest