Kannattaako vuokrata asuntoa kalustettuna vai ilman?

Asunto kalustettuna

On kaksi mahdollisuutta: vuokraa asunto kalustettuna tai ilman. Kalustamattomia asuntoja vuokraavat tavoittelevat yleensä pidempiaikaisia vuokrasuhteita, kun taas kalustettujen asuntojen vuokraajat ovat innokkaasti mukana lyhytaikaisen vuokraamisen trendissä. Matkustajat, työkomennukselle lähteneet työntekijät ja oman kodin putkiremonttia pakosalla olevat perheet ovat tyypillisiä lyhytaikaisia vuokralaisia. Suomen asuntokanta vanhenee kovaa kyytiä, ja yhä useammassa asunnossa tarvitaan putkiremonttia tänä ja ensi vuonna, joten kalustetuille vuokra-asunnoille on tarvetta. Keikkatyöläinen tai oman kodin remonttia paossa oleva ei halua kuljettaa tavaroitaan paikasta toiseen, eikä myöskään hankkia ruokapöytää, televisiota, pyykinpesukonetta ja muita mukavuuksia uuteen vuokra-asuntoon, missä tulee viipymään vain joitain viikkoja. Valmiiksi kalustettuun asuntoon, mistä löytyy kaikki tarvittava vesilaseista pimennysverhoihin, on helppo muuttaa sisään.

Kannattaisiko minunkin vuokrata asuntoani kalustettuna?

Moni sijoitusasunnon omistaja miettii tälläkin hetkellä, kannattaisiko hänen vuokrata asuntoaan jatkossa kalustettuna. Toiminnan kannattavuus riippuu asunnon sijainnista. Jos kyseessä on iso asunto kaukana keskustasta, se voi edelleen olla helpointa ja tuottoisinta vuokrata tyhjillään. Pienet asunnot kaupunkien keskustoista ovat parempia lyhytaikaista vuokraustoimintaa ajatellen. Asunnon kalustaminen hyvällä maulla parantaa sen tuottavuutta, joten pieni vaivannäkö on paikallaan. Asunnon remontoimisen, kalustamisen ja sisustussuunnitelman tekemisen voi mainiosti teettää, samoin kuin kaikki asunnon lyhytaikaiseen vuokraamiseen liittyvät yksityiskohdat. Jos jatkuviin yhteydenottoihin vastaaminen, siivoaminen ja avainten hakeminen eivät nappaa, tai asut kaukana vuokrattavasta asunnosta, voit teettää kaiken asunnon vuokraamiseen liittyvän alan yrityksillä.

Kuten sanottu, kalustettu asunto mahdollistaa paremman vuokratuoton (jos se myös sijaitsee hyvällä alueella). Vuokran suuruus määritellään sen perusteella, mitä samalla alueella olevista muista kalustetuista asunnoista pyydetään päivä- tai viikkovuokraa. Maamme pääkaupungissa Helsingissä kalustetusta yksiöstä voi pyytää 1,5 kertaa sen, mitä kalustamattomasta, kun taas Tampereella asunnon kalustaminen nostaa sen vuokran jopa kaksinkertaiseksi. Naantalilaiset asunnot ovat kesäaikaan jopa kolme kertaa kalliimpia kuin tavalliset asunnot. Tämä tarkoittaa sitä, että kuukausivuokra helsinkiläisessä yksiössä voi olla jopa 2036 euroa! Jos asunto on siisti ja viihtyisä, ja hoidat osuutesi vuokranantajana hyvin, asunnon kalustaminen maksaa itsensä äkkiä takaisin. 

Mitä ongelmia liittyy asunnon vuokraamiseen kalustettuna?

Asunnon vuokraaminen kalustettuna ei ole ongelmatonta. Jos asunto ei osoittaudukaan kassamagneetiksi, on sinulla käsissäsi tyhjä asunto, minkä kalustamiseen on investoitu satoja, ehkä useampi tuhatkin euroa. Lisäksi joudut tarkastamaan joka vuokrasuhteen jälkeen kalusteiden, kodinkoneiden ja astioiden kunnon, jotta voisit tarvittaessa laskuttaa vuokralaista tämän aiheuttamista vahingoista. Kun uusi vuokralainen saapuu, joudut käymään esineet ja kalusteet läpi myös tämän uuden vuokralaisen kanssa, jotta kummallekaan osapuolelle ei jäisi epäselvyyksiä siitä, missä kunnossa ne olivat vuokrasuhteen alussa. Airbnb-sivuston kautta tulleet vuokralaiset saattavat viipyä asunnossa vain yhden yön, joten sinulle tulee vuokranantajana paljon edestakaista kulkemista ja tarkastamista – ellet sitten ulkoista asunnon vuokraamista ja siivoamista jollekin yhteistyötaholle.

Kun vuokralainen viipyy kalustetussa asunnossa vain lyhyen ajan, on hyvin tulkinnanvaraisesta, mikä on asunnon ”tavanomaista kulumista”, mitä vuokralaisen ei tarvitse korvata. Maalaisjärkeä kannattaa käyttää: jos vuokralainen maksaa yöstä sata euroa, kannattaako pidättää vuokravakuudesta parin euron lautasen rikkoutuminen? Varsinkin Airbnb-vuokranantajan kannattaa muistaa, että hän on asiakaspalvelualalla, ja että vuokralaisen antama palaute on julkista. Hyvä palaute helpottaa kalustetun asunnon vuokraamista jatkossa, kun taas negatiivinen palaute toimii aivan päinvastoin. 

Hyviä vinkkejä asunnon vuokraamiseen kalustettuna

Jos sinuakin kiinnostaa asunnon vuokraaminen kalustettuna, kannattaa etsiä kohde, mikä sijaitsee lähellä lentokenttää tai esimerkiksi business parkia. Asunnon kalustamiseen ei tarvitse kuluttaa suuria summia: riittää, että sänky on mukava, ja tuolit ja sohvat ehjiä. Mitä helppokäyttöisemmät kodinkoneet, sitä vähemmän joudut vastaamaan kysymyksiin niiden käyttämisestä. Varmuuden vuoksi kannattaa silti jättää käyttöohjeet esille. 

Listaa asunto kaikille mahdollisille majoitussivustoille, jotta saisit parhaan näkyvyyden. Muista, että sivustot ottavat provikkaa, mutta että tuon provision osuuden voi vähentää verotuksessaan. Muista myös linkittää majoitussivustot yhteen, jota vältyt päällekkäisiltä varauksilta ja niiden selvittelyltä. Reaaliaikaisesti synkronoituvat kalenterit ovat vuokranantajan paras apulainen! Muista kausien vaikutukset hintaan, ja pitkäaikaisen vuokralaisen alennukset.

Hyviin kuviin kannattaa panostaa, ja vuokralaisille voi laatia asumiseen liittyviä ohjeita eri kielillä. Siivoukseen panostaminen on tärkeää, sillä pölypallot ja luteet laskevat arvioitasi välittömästi. 

Jaa tämä postaus

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest